ΝΕΑ

ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ – ΘΡΕΨΗ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Solufeed Bud complex
Διαφυλλικό λίπασμα PK με Μαγνήσιο, Βόριο και Ψευδάργυρο

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τη σημασία της μετα – συλλεκτικής λίπανσης και θρέψης ή αλλιώς της  επικουρικής λίπανσης των οπωρώνων.

Μετά τη συγκομιδή των καρπών απομακρύνεται από τα φυτά και το έδαφος μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και υδατανθράκων τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν.

Στις προηγμένες γεωργικά χώρες δίνεται βαρύτητα στη μετα – συλλεκτική μεταχείριση των καλλιεργειών ειδικά μετά από αυξημένη παραγωγή όπου τα δένδρα έχουν υποστεί ισχυρή καταπόνηση και υψηλή κατανάλωση θρεπτικών στοιχείων. Για το λόγο αυτό αμέσως μετά τη συγκομιδή εφαρμόζεται το 1/3 έως ½ της βασικής λίπανσης με κοκκώδη η υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

Πολύ σπουδαίο ρόλο για αποθησαύριση κάποιων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων στο ξύλο και τη ρίζα έχει η προσθήκη με διαφυλλικές εφαρμογές των ιχνοστοιχείων βορίου, ψευδαργύρου και μαγνησίου αλλά και του ασβεστίου και του αζώτου. Ενισχύουν την ανθεκτικότητα των φυτών έναντι στο ψύχος του χειμώνα και τους παγετούς της άνοιξης, καθώς αυξάνουν τη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών στους κυτταρικούς χυμούς κι ενισχύουν τα κυτταρικά τοιχώματα. Την επόμενη άνοιξη παρατηρείται απρόσκοπτη σύνθεση αυξινών (λόγω επάρκειας ψευδαργύρου), για καλύτερη ανθοφορία κι επομένως καλύτερη και  πλούσια καρπόδεση.

Οι μετα – συλλεκτικές εφαρμογές διαφυλλικών σκευασμάτων ανάλογα με την καλλιέργεια, θα πρέπει να ξεκινούν από μέσα καλοκαιριού μέχρι αρχές φθινοπώρου, δηλαδή όταν το φύλλωμα είναι υγιές και πράσινο πριν τη φυσιολογική γήρανση, μετα – χρωματισμό και πτώση των φύλλων. Απαραίτητο είναι να υπάρχει υγιής φυλλική επιφάνεια για παραγωγή υδατανθράκων καθώς και για καλύτερη και γρηγορότερη απορρόφηση βορίου, ψευδαργύρου, αζώτου κι ασβεστίου και μεταφορά αυτών από τα φύλλα στις ηθμαγγιώδεις δεσμίδες, στο ξύλο και στη ρίζα.

Με αυτήν την μεταχείριση την επόμενη άνοιξη στην έξοδο από το λήθαργο τα δέντρα χρησιμοποιούν στην έναρξη της βλαστικής περιόδου αυτές τις αποθησαυριστικές ουσίες, με σκοπό την επίτευξη καλύτερης ανθοφορίας και καρπόδεσης.
Την εποχή έκπτυξης των οφθαλμών (τέλη χειμώνα αρχές άνοιξης) λόγω χαμηλών θερμοκρασιών το ριζικό σύστημα δε μπορεί να προσλάβει ικανές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και αφετέρου μικρής φωτοσυνθετικής επιφάνειας (φύλλωμα) τα φυτά δε μπορούν να συνθέσουν υδατάνθρακες. Αυτό καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο της προετοιμασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και της μετασυλλεκτικής θρέψης- λίπανσης από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Μάρτσιος Γεώργιος

Γεωπόνος

Λίπανση
H Bio-Protecta εξειδικεύεται στη βιολογική αντιμετώπιση των καλλιεργειών από εχθρούς και ασθένειες. Είναι μια από τις λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες.
Cart