ΝΕΑ

Η “Anthura” κάνει ότι είναι δυνατόν εναντίον των αφίδων

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πελάτες μας στην Ολλανδία και στο εξωτερικό συνεργάζονται με προϊόντα από την “Anthura” έως και 30 εβδομάδες. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό το προϊόν που λαμβάνουν να είναι υγιές και καθαρό. Ο έλεγχος της αφίδας γίνεται όλο και πιο δύσκολος και η “Anthura” δίνει επί του παρόντος επιπλέον προσοχή στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Βλέπουμε πόσο πιο δύσκολο είναι να εργαστούμε με τη βιολογική αντιμετώπιση – θέλουμε να επιταχύνουμε την αποτελεσματικότητα», εξηγεί ο Peter Vogel. Ο Peter είναι ο διευθυντής καλλιέργειας στην επιχείριση “Anthura“, με έδρα το Bleiswijk της Ολλανδίας, και συνεργάζεται με δύο ειδικούς της καλλιέργειας, που μοιράζονται την ευθύνη για τα φυτά στον τόπο παραγωγής ανθούριου της εταιρείας. Τα πράγματα πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα και όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση απομακρύνει όλο και περισσότερο τα φυτοφάρμακα από την αγορά αλλά και το γεγονός ότι η χρήση αυτών των προϊόντων που διατίθενται υπόκειται σε ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς.  «Δεν θέλει κανείς να δει μια δραστική ουσία. Μέσω του εμπορίου και των άμεσων πελατών μας, αυτές οι διαφορετικές απαιτήσεις τελικά βρίσκουν το δρόμο τους σε εμάς. Καθιστά τη φυτοπροστασία μας πολύ πιο περίπλοκη».

Ξεκινώντας με το Aphiscout νωρίς

Αυτά τα μέτρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όσον αφορά τον έλεγχο της αφίδας. Σε συνεργασία με τη σύμβουλο Marjolein van der Knaap, η “Anthura” επενδύει σήμερα σε μια προσέγγιση που ακολουθείται από ένα από τα τμήματα της εταιρείας. Στο εν λόγω τμήμα, σε έκταση 1,4 εκταρίων, τα μεγέθη γλάστρας είναι μεγαλύτερα και τα φυτά παραμένουν για περισσότερο χρόνο από το μέσο όρο. Η “Anthura” προσπαθεί να αποφύγει κάθε χρήση φυτοφαρμάκων στο τμήμα αυτή τη σεζόν και εισάγει φυσικούς εχθρούς πολύ νωρίτερα. «Ξεκινήσαμε με το Aphiscout την 5η εβδομάδα με δόση μισής παρασιτικής σφήκας ανά m² και επανάληψη κάθε δύο εβδομάδες. Οι 5 φυσικοί εχθροί στο Aphiscout θα πρέπει να είναι σε θέση να κρατούν τις αφίδες υπό έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο. Εδώ, αντιμετωπίζουμε την Myzus persicae, Aphis gossypi, Aphis fabae.

Ένας φιλόδοξος στόχος

Μόλις ένα συγκεκριμένο είδος αφίδας αρχίσει να αναπτύσσεται πιο επιθετικά, η “Anthura” θα προσθέσει έναν ειδικό φυσικό εχθρό. Αυτό θα ήταν συνήθως Aphiphar ή Ervipar. Η εταιρεία διατηρεί επίσης το Aphidend και το Chrysopa σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει και να καθαρίσει τυχόν τα καυτά σημεία προσβολής. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την προσέγγιση για να πάρουμε τα πράγματα όσο μπορούμε πιο καθαρά», εξηγεί ο Peter. «Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει σ’ αυτό το τμήμα. Θα λειτουργήσει όμως σ’ άλλα τμήματα όπου έχουμε μικρότερο φυτικό υλικό και όπου έχουμε μεγαλύτερες προσβολές και συνεπώς μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης; Η επιτυχία δεν αποτελεί αυτόματα εγγύηση». Ωστόσο, οι Peter Vogel και Marjolein van der Knaap ελπίζουν ότι στο τέλος του 2020, θα ξανακοιτάξουν το βαθμό επιτυχίας. «Αυτό θα σήμαινε ότι δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε φυτοφάρμακα ενάντια στις αφίδες. Είναι σίγουρα φιλόδοξο, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο με τη βιολογική καταπολέμηση και τα πράγματα πρέπει να κινηθούν με ταχύτερο ρυθμό. “

Σοβαρές προκλήσεις

Το θερμοκήπιο στο οποίο η “Anthura” ερευνά τον έλεγχο της αφίδας. Το Aphiscout είναι ο τυπικός φυσικός εχθρός. Το Aphiphar και το Ervipar χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τύπων αφίδων.

Η εταιρεία αναζητά συνεχώς τρόπους για να κάνει την καλλιέργεια ανθούριου πιο βιώσιμη. Ο εντατικός έλεγχος πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος αποστολής, το οποίο είναι ουσιαστικά μια μορφή ελέγχου εξαγωγής. «Μερικοί από τους πελάτες μας πρέπει να συνεργαστούν με το προϊόν μας για περισσότερες από 30 εβδομάδες, οπότε πρέπει να είναι καθαρό. Τα φυτά που φαίνεται να έχουν υποστεί βλάβη από οποιοδήποτε εχθρό, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά είναι, αποσύρονται και απορρίπτονται». Και τα φυτά που έχουν αποσυρθεί από το θερμοκήπιο δεν επιστρέφονται στο θερμοκήπιο έτσι ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από την περιοχή αποστολής. Το τμήμα αναπαραγωγής στην “Anthura” χρησιμοποιεί φυσικούς εχθρούς και οι τεχνικοί παρακολουθούν προσεκτικά την ευαισθησία των ποικιλιών στην ανάπτυξη από τους εχθρούς. «Χρησιμοποιώντας αναλύσεις φυτικού χυμού, προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τους δεσμούς μεταξύ των θρεπτικών συστατικών αφενός και της ανθεκτικότητας, της ανάπτυξης, της ποιότητας των φυτών και της προσβολής στα ανθούρια από την άλλη. Κάνουμε ότι μπορούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το κάνουμε. Η αγορά είναι πλέον εξαιρετικά ανεκτική και αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις για εμάς και τους πελάτες μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Παπαγεωργίου Πελοπίδας

Τεχνικός σύμβουλος IPM

Μη κατηγοριοποιημένο
Font Resize
Contrast
H Bio-Protecta εξειδικεύεται στη βιολογική αντιμετώπιση των καλλιεργειών από εχθρούς και ασθένειες. Είναι μια από τις λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες.
Cart